Tarun Tuunaukset

22.4.2005:

Ei aina riitä että flipperi korjataan ja kunnostetaan uuden näköiseksi. Pienillä tai vähän isommilla tempuilla ne saa vielä hienommiksi! Toki tässäkin hommassa täytyy muistaa pitää jonkinmoinen tolkku mukana, ettei virittelyinto mene liiallisuuksiin. Yhteen ja samaan koneeseen ei kannata käyttää kaikkia mahdollisia kikkoja ja lisävarusteita. Voisi myös olla hyvä yrittää tehdä viritykset niin että ne saa tarvittaessa poistettua, jos haluaakin palauttaa pelin alkuperäiseen asuunsa vaikka myyntiä varten.

Taru on viritellyt omia pelejään hyvällä maulla säilyttäen alkuperäisen ilmeen, ja jokaisen lisäyksen voisi hyvin kuvitella olleen mukana jo tehtaalta lähtiessä. Itse asiassa näin voi joskus ollakin, peliin on alunperin suunniteltu jotain hienoa mutta se on kustannussyistä jätetty tuotantoversiosta pois. Mikään ei estä lisäämästä tällaista ominaisuutta jälkikäteen takaisin.

Creature From The Black Lagoon

Creaturessa kulkee valoketju pitkin kentän todella pitkää mutkikasta ramppia, samoja valoja on alakentällä pyöreässä maljassa. Valot ovat tavallisia hehkulamppuja, mutta pelin henkeen sopii todella hienosti vaihtaa valot hirviömäisen vihreiksi. Elektroniikkaliikkeistä löytyy eri värisiä lampuille sopivia muovihuppuja, näihin lamppuihin sopi hienosti 5mm vihreä huppu. Kun valot tietyssä pelin vaiheessa syttyvät, on näky vaikuttava kun kenttä kylpee vihreässä loisteessa, ja hologrammi "Otus" kurkottaa vihreää kättään kentän ikkunan alta!


Vihreät valot. Huomaa myös itsetehdyt värilliset ohjelappuset.

Pelin teema on 50-luvun drive-in elokuvateatteri, ja backboxin kuvassa on kekseliäästi tehty näytöstä valkokangas, ja piirretty sen eteen aikakauden hienoja autoja. Mikäpä olisi hienompaa kuin saada autojen pelaajaa kohti olevat takavalot hehkumaan punaisina! "Tuumasta toimeen" ajatteli Taru ja ryhtyi hommiin.

Näytön kehysmuovi, on liimalla kiinni lastulevyssä. Sen sai varovasti irrotettua ilman suurempia vaurioita. Taru porasi auton takavalojen kohdalle 22 reikää lastulevyyn ja liimasi punaisen ledin joka reikään. Reikien kohdistamisessa auttaa voipaperista tehty sabluuna. Mustalla tussilla saa valon rajoitettua vain takavalon muotoiselle alueelle, koko auton takaosan ei ole syytä loistaa.

Ledejä ruokkimaan tehtiin pieni piirikortti, jossa on tasasuuntaaja ja 7812 regulaattori, itse ledit ovat viiden ryhmissä niin että jokainen ryhmä on omalla 180 ohmin vastuksella syötetty 12 voltista. Käyttöjännite otetaan driverkortin J101 liittimeltä, johon tulee lamppujen 18V. Pikku kortille löytyi kivasti tilaa kaiuttimen vierestä.


Valojen loiste näkyy hienosti muttei ole häiritsevän kirkas.


Lähikuva.


Takalevy ilman näytön kehysmuovia, ledit näkyvät selvästi.


Valomaskin teko tussikynällä.


Kehys takaapäin katsottuna


Paneelin sisäpuoli.


Jänniteregulaattori.

Star Trek The Next Generation

Ensimmäinen pikku viritys oli vaihtaa pelin alakentän pyörivissä aseissa olevat tylsän näköiset punaiset merkkivalot vähän hienompiin. Vanhan suoran muovin tilalle Taru löysi romukentästä pari punaista flasherin koteloa, jotka sopivatkin aseiden sisään lähes heittämällä. Kuulemma tällaiset oli peliin alunperin suunniteltukin mutta jouduttu jättämään hintasyistä pois. Eipä luulisi noiden kalliita olevan, no kaipa sekin suurissa sarjoissa tuntuu.


Alkuperäinen ase.


Uusi lampun kupu.

Sitten oli vuorossa hieman maalaushommia. Kentän päällä lentävä Klingonien alus on pelissä halvan näköinen muovitekele. Paljon hienompi siitä tulee osaaavan maalarin käsittelyssä. Saapa nähdä minkälaisiksi muuttuvat pelin pari muuta alusta kun Taru pääsee siveltimensä kanssa niiden kimppuun.


Klingonialus.


Sama maalattuna, odottamassa kiinnitystä takaisin peliin

Pelissä on kolme bumperia, joista yksi on aivan rampin alapuolella. Normaalikokoinen hattu ei ole mahtunut tähän bumperiin, joten se on jätetty kokonaan ilman. Paljon mukavamman näköinen pelistä kuitenkin tulee kun sen kolmannenkin bumperin hatun sovittaa paikalleen, se ei vaadi kuin hieman sahailua.


Tämän verran pitää hatusta sahata pois.


Muotoiltu hattu paikallaan.


Sama pelaajan näkökulmasta katsottuna.

3.5.2005:

Toinenkin avaruusalus on saanut maalauksen, ja näyttää huomattavasti paremmalta kuin varsin väritön alkuperäinen. Jotta alukset eivät törmäilisi avaruuden pimeydessä, on niihin laitettu vähän valoa, toinen alus sai siivenkärkiin punaiset led-valot ja toinen vihreät. Näyttää mukavalta!


Maalaamattomat alukset.Kentän takana oleva pystypaneeli on tehtaan jäljiltä mielikuvituksettoman musta. Onneksi saatavilla on eri koneisiin sopivia taustakuvia, Star Trekin taustakuva noudattelee pelin muun grafiikan linjoja.

Kuva liimataan takalevyyn ja siihen on vielä tehtävä levyä vastaavat reiät. Se on tarkkaa hommaa ettei veistä sormeensa tai kuvaa pilalle. Ennen reikien tekemistä on syytä varmistaa vaikka pariinkin kertaan että kuva tosiaan tuli liimattua oikeinpäin.


Reikien teko.


Taustakuva paikoillaan.


Näin tylsältä se näytti ilman taustakuvaa.

Tärisen mä täysin...

9.5.2005:

Joissain flippereissä on mukana tärinäefekti, esimerkiksi Road Show täristelee konetta tietyömaan räjäytysten tahtiin. Star Trekissä ei tällaista ole, vaikka se sopisi aiheeseen tosi hyvin. Taru löysi netistä jutun Trekkiin asennetusta tärinämoottorista, ja niinpäs sitten semmoinen rakennettiin Tarunkin peliin.

Romulaatikosta löytynyt sähkömoottori sai akselilleen vähän rautaa painoksi, ja ohjausta varten viriteltiin siihen kourallinen elektroniikkaa. Aina kun keskikentän Shield-flasherit välähtelevät, pyörähtelee täristin samaan tahtiin. Ja kyllä se sopiikin peliin hienosti, jo entisestään kiva avaruusaluksen tunnelma vahvistuu entisestään kun koko peli vavahtelee aluksen saadessa vähän osumaa kiperissä tilanteissa!


Täristin paikoillaan.

Katso täältä miten moottorin asennus tehdään.

Indiana Jones The Pinball Adventure

18.7.2005:

Ensimmäinen pikku viritys oli vaihtaa minipelikentän punaiset pallonohjaimet ja punaiset bumperinhatut paremmin pelin yleisilmeeseen sopiviin keltaisiin. Näyttää aika kivalta!Uudet bumperin hatut ja minikentän ohjaimet.Ja tältähän ne näytti alkuperäisen värisinä.

Twilight Zone

22.7.2005:

Twilight Zoneen löytyy runsaasti virittelyohjeita ja lisävarusteita, osa hienoja ja osa ehkä hieman vähemmän hienoja. Tarun Zoneen olikin jo edellinen omistaja lisännyt oven GUM-BALL valoista pois jätetyt flasherit takaisin paikalleen. Nyt vuorossa oli hieman näkyvämpi lisäys, hieno raketti Rocket Kickerin yläpuolelle. Raketin pyrstössä vilkkuu valo kun pallo lähtee kuopasta. Tämä on mukava lisä Twilight Zoneen, ja oikeastaan voisi uskoa että se on ollut jo tehtaalta lähtiessä paikallaan, niin hienosti raketti sopii peliin.... 3 2 1 Lentoon!

7.8.2005:

Taru asensi jo aikoinaan Star Trekiinsa hienon taustakuvan kentän takapaneelin päälle. Nyt oli aika tehdä samantyylinen viritys myös Twilight Zoneen. Tällä kertaa Taru ei tyytynyt valmiiseen ratkaisuun vaan keksi itse valmistaa ja asentaa takapaneeliin peililevyn!Kyllä kiiltää

Peili heijastelee hienosti kentän laitteita, ja näyttää niinkuin kenttä jatkuisi kauas takalevyn taakse. Sopii pelin teemaan erinomaisen hienosti!

28.8.2005:

Pelikenttään kiinnitetty raketti oli niin hieno, että Taru päätti laittaa vielä pari muutakin samantyyppistä koristetta koneeseensa. Vuorossa oli nyt piano ja kamera. Eipä se yläkentän pianomonttu mitenkään pianolta ennen näyttänytkään, mutta nyt sekin asia korjaantui.Pianossa on reiät joista lamput tulevat läpi.Kameran ledit palavat kentän Camera-lampun kanssa.

Raketti, piano ja kamera löytyvät International Decorator Supplystä, joka toimittaa nopeasti ja hyvin myös Suomeen. Mitä tahansa rojua ei kannata hienoon peliin lisäillä, mutta nämä pikku koristeet ovat kyllä hyvällä maulla tehdyt ja ihan mukava lisä.

Attack from Mars

5.4.2006:

Kentällä heiluvat marsilaiset kävivät Tarun meikkauskäsittelyssä ja saivat ihan uuden ulkonäön.Marsilaiset ennen......ja jälkeen.


Takaisin