Twilight Zonen kunnostus

8.7.2005:

Myynnissä olevia flippereitä muistetaan usein kehua niiden hyvällä kunnolla, miten peli on "liikkeessä huollettu" tai "alan harrastajan kunnostama". Todellisuus on usein toinen. Liikkeessä huolto voi tarkoittaa kirjaimellisesti sitä, eli operaattori on nostanut koneen baarista auton perään, jossa sen lasi on matkalla pyyhitty ennen myyntiä pahaa aavistamattomalle harrastajalle. Ja se alan harrastaja on saattanut olla enemmän kiinnostunut myyntivoitosta kuin koneen kunnosta, ja kunnostukseksi on riittänyt pelin keskikentän pyyhkäisy autovahalla. Ehkä myös kumit on vaihdettu - väärän värisiin.

Todellinen flipperiharrastaja osaa jättää nämä myyntipuheet omaan arvoonsa, ja uutta peliä ostaessaan kiinnittää huomionsa olennaisiin seikkoihin: missä kunnossa kenttä on kaiken sen lian alla, ovatko kaikki pleksit ehjiä ja paikoillaan, onko takalasi kunnossa, miten on kabinetin laita, onko pahoja paikkauksia tiedossa ? Vaikka nämä viat eivät juurikaan pelaamista haittaa, ovat ne kuitenkin hankalia korjata. Pikku ongelmat pelin mekaanisen tai sähköisen toiminnan suhteen ovat yleensä helposti korjattavissa, eivätkä useinkaan vaadi kalliita varaosia.

Taru löysi kunnostusta vaativan Twilight Zonen, joka oli tosiaankin murheellisen näköinen ostettaessa - joitakin piirikortteja puuttui, kenttä oli todella likainen ja kuluneen näköinen ja osia vailla. Mutta koska hinta oli sopiva, eikä Taru ole ihan eilisen teeren tyttöjä flipujen kunnostuksessa, hän päätti ottaa koneen laitettavakseen.


Kabinetti on kaukaa katsottuna siisti.


Kenttä on todella likainen.


Mutta ei silti kovin pahasti kulunut.


Yleiskuva ennen kentän purkua.


Backboxi kaipaa vähän paikkausta.


Ei ole pesurätti täällä paljoa heilunut.

Taru purkaa kentästä kaikki irti lähtevät osat pois, niin että kentän saa kunnolla putsattua. Tietysti ne irrotetut osatkin on pestävä huolella. Samalla kaikki kumit ja lamput vaihdetaan uusiin.


Alkaa näyttää hyvältä.


Kyllä kiiltää!

Kenttä on tässä vasta putsattu Novuksella, eikä vielä vahattu mutta kyllä se silti näyttää hienolta! Keltaiset targetit heijastuvat kauniisti kiiltävästä kentän pinnasta. Ei olisi uskonut että siitä tulee näin hyvä. Purkkakone täytyy vielä irrottaa ja putsata.


Huhhuh, onpas törkyä!


Mutta kyllähän se puhtaaksi tuli.


Ramppi odottaa pesua!


Kopallinen irrotettuja osia, putsausta vailla.


On se hieno.

Pari päivää ja iltaa on mennyt kentän purkuun ja putsaukseen, nyt on aika puhdistaa ja laittaa irrotetut osat takaisin ja ne uudet kumit. On tässä vielä Tarulla hommaa. Kello täytyy korjata ja pelin jalkojen kiinnityspulttien vastalevyt on uusittava, pultit pyörivät tyhjää. Ja sitten täytyy ryhtyä piirikorttien korjaukseen, nekin ovat tässä koneessa risoja.

12.7.2005:

Nyt on kenttä vahattu ja kyllä se onkin hieno! Pinnassa ei ole yhtään pallon hakkaamia kulumajälkiä, niinkuin Zoneissa useasti on. Vielä odotellaan tilattuja uusia pleksejä, ja sitten Taru pääsee kasaamaan kenttää.


Onko se peili? Ei vaan puhdas kenttä!


Myös yläkenttä on virheetön.


Ovi kuin peili.


Targetit heijastuvat kentästä.


Ja tulihan siitä rampistakin puhdas!


Aika sekalaisen kumiläjän oli edelliset omistajat koneeseen löytäneet!

14.7.2005:

Twilight Zoneen kuuluu viiden metallikuulan lisäksi yksi keraaminen Powerball, joka alunperin on valkoinen mutta tässä, niinkuin kai aika monessa koneessa kovan pelaamisen jäljiltä tummanharmaa. Kunnon puhdistuksella se alkuperäinenkin väri kyllä saadaan esiin. Taru putsasi samalla kertaa molemmat, tämän kunnostettavan koneen Powerballin ja oman Twilight Zonensa valkoisen kuulan, joka tosin ei vielä niin hirmu likainen ollutkaan. Mutta nyt molemmat ovat hohtavan valkeat.


Pari Powerballia putsattuina.

Nyt kun Zonen kenttä ja siinä kiinni olevat vehkeet on kaikin puolin putsattu ja laitettu, on aika katsoa kentän alapuolelle. Ja eipä kai se mikään ihme ole että sielläkin on vähän putsauksen tarvetta.


Ramppeihin ei tarvi kuin koskea ja sormet ovat mustat.


Usko tai älä mutta näiden pitäisi olla kirkasta läpinäkyvää muovia!


Murheellinen näky, mutta onneksi puhdistuksella tästä selviää.


Onpas tuonne kentänkin alle jäänyt hieman likaa ramppien kohdalle.


Näinpä vaan se kenttä puhdistuu myös alapuoleltaan.


Ja kyllä ne rampitkin siitä vielä paremmaksi muuttuivat.

Eipä Tarulta vielä homma tähän lopu, vielä on kentän alapuolella kiinni paljon metallikouruja joissa pallo liikkuu, esimerkiksi Slotmachine. Ne on kaikki irrotettava ja putsattava, muuten pelatessa lika siirtyy nopsaan sieltä puhtaalle kentälle ja kohta on taas kumit mustina.

15.7.2005:

Kentän alapuoliset piirikortit keräävät myös aika lailla flipperipölyä. Se on paha juttu, koska pöly johtaa sähköä ja kun sitä tulee tarpeeksi alkaa kipinät lennellä. Siinä vaiheessa ei enää pelkkä putsaus riitä.


Ihme ettei vielä ole oikosulkuja tullut.


Tältä sen pitäisi näyttää.

21.7.2005:

Peliin saatiin hankittua ja korjattua toimivat piirikortit ja päästiin ottamaan testipelit. Hienolta näyttää. Ihan pikku säätöjä vielä tarvitaan, niin ja kellon optoissa on tietysti vikaa. Mutta niistä kyllä selvitään. Kenttään saatiin uudet pleksit rikkinäisten tilalle, ja Taru laittoi prikat slingshotin pleksin alemman kiinnitusreiän kohdalle niin että uudet pleksit eivät enää hajoa. Hajonneen Magna-Flip kyltin Taru tekaisi itse samalla lailla kuin omaankin Twilight Zoneensa, eikä sitä uudesta erota.Kunhan Taru vielä paikkailee kabinetin ja backboxin pikku vauriot, onkin hänellä käsissään todella hienokuntoinen Twilight Zone. Saapa nähdä kuka on sen onnellinen seuraava omistaja.


Ja tämmöinen se nyt on.

7.8.2005:

Tällaista peilitaustalevyä Taru jo kokeilikin omassa Twilight Zonessaan, ja koska se näyttää aika hienolta, asennettiin se tähänkin koneeseen. Tällaisia ei maailmassa ole monta. Ehkä vain kaksi :)Peilitausta paikallaan.

27.8.2005:

Kone oli muuten valmis mutta kabinetti ja backboxi kaipasivat pientä paikkailua, ainahan niihin jotain osumaa tulee konetta siirreltäessä, kun kaikki eivät älyä käyttää suojapussia. Tätä konetta ei enää ilman suojaa siirrelläkkään, on se nyt niin hieno.


Backboxin reunoissa oli kolhuja joka puolella.


Mutta siitä tuli siisti kittauksen ja maalauksen jälkeen.


Edessä murtoraudan reiät molemmilla puolilla.


Taru häivytti reiät näkymättömiin.


Backboxin etureunaa ennen...


...ja jälkeen. Hyvältä näyttää!


Kabinetin kylki on virheetön ja kiiltävä.


Ja backboxikin on kuin vasta tehtaalta tullut.

Koneesta tuli todella hieno, ja vielä kun tietää että se on paitsi ulkoa, myös sisältä täysin kunnostettu ja tekniikaltaan hyvä, voisi joku sanoa että tässä on Suomen hienoin Twilight Zone! Mutta kyllä kai se kunnia on sentään annettava Tarun omalle Zonelle :) olkoon tämä sitten hyvänä kakkosena.

Uusi omistaja pelille löytyi samantien, kukapa nyt voisi olla ottamatta tällaista herkkua! Ja ehkä Tarukin on tyytyväinen kun kone ei lähtenyt kovin kauaksi :)


Takaisin